Ataturk'ün 1881 yılında Selanik'in Koca Kasım Paşa Mahallesindeki Islahane caddesinde 75 numaralı ahşap üç katlı bir evin ikinci katında doğduğu tarih kitaplarında yazar. 1870 yılında yapıldıgı ve Atatürkün çocukluk ve gençliğinin bir kısmını geçirdiği bu tarihi ev ,bugün bir müze haline dönüştürülmüş , Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğunun yanında turistlere hizmet vermektedir. Semtin bugünku adı Aya Dimitriya olup sokagın ismide Apostolu Pavla olarak değiştirilmiştir. Gene tarih kitaplarından okuduğumuz kadarı ile Mustafa Kemal ilk mektebe annesinin isteğiyle önce mahalle mektebinde başlamıs, daha sonra babası Ali Riza Efendinin israrı ile daha modern bir mektep olan Şemsi Efendi Ilk Okulunda devam etmiştir.
Atatürk'un do
ğdugu evle ile ilgili bilgi ve resimler hem kitaplarda hemde internette mevcuttur. Aynı şeyi Ataturkün ilk gittiği mektep için söyleyemeyiz. Belki vardır ama ben bugüne kadar araştırdığım kaynaklarda Şemsi Efendi İlk Mektebi ile ilgili bir resime rastlamamıştım.Taaaki kayinpederim Tayfur Durupinar albümünden eski bir kartpostalı bana verene kadar. Sıyah beyaz kartpostal, 18 Ağustos 1954 tarihinde Demokrat Parti Bursa milletvekili Haluk Şamanın eşi Nermin Hanım tarafından Bursada yaşayan kızkardeşi Ülker Durupınara atılmıştı. Haluk Şaman Demokrat Parti iktidarında Devlet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı dahil çesitli bakanlık görevlerinde bulunmuş kıymetli bir siyasetçiydi. Karttan anlaşildığı kadarı ile Kavala üzerinden Selanik'e gelmişler oradanda Üsküp yoluyla Avrupaya seyahat ediyorlardı. Kartın ön kısmında Atatürkün doğduğu evin restore edilmiş resmi olduğu gibi, daha bakımsız ve öndeki ağaçları henüz kesilmemiş çok daha eski bir resmi de vardı. Resmin üst ortasında Türkiye'nin , Cumhuriyetin onuncu yili münasebetiyle üç dilde birden astığı tanıtıcı levha vardı. Resmin tam ortasındada Atatürkün "Ilk Okuduğu Mektep"in resmi bulunuyordu. Iki katlı modern görünümlü ve bakımlı beton bina, benim tahminime göre "Mahalle Mektebinden" çok "Şemsi Efendi İlkokulu " tanımına daha bir uygun görünüyordu. Kartpostalın diğer bir özelligide üzerindeki yazıların Türkçe olması idi. Tabii bilemiyoruz ama ayni bina üzerindeki levha gibi, Kartpostalın Fransızca ve Yunanca yazılı çesitlerinin olma ihtimalide vardı.
Evet her mektubun ve Kartpostalın okunmaya ve bakılmaya değer bir öyküsu vardır ve yukarıda bu tarihi kartın önündeki öyküyu sizlerle payaştık. Bu vesileyle kartın arkasındaki öykünün kahramanları Nermin ve Haluk Şaman çiftini ve gene onlar gibi artık aramızda olmayan çocuklari Tahir* ve Leyla kardeşleri sevgiyle anıyoruz.
Cem Özmeral
20 Agustos 2008
Dublin, Ohio
HALUK SAMAN
DEVLET VEKİLİ (DEVLET BAKANI)
AHMET HALUK ŞAMAN
İSTANBUL - 1911, Mustafa - Siyasal Bilgiler Okulu - Fransızca, İngilizce - Bankacılık ve Ekonomi - Tarım Satış Koop. Gn. Md., Yapı ve Kredi Bankası Bursa Şube Müdürü - IX, X, XI inci Dönem Bursa Milletvekili - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Çalışma Bakanı - Evli, 2 Çocuk.
function gohome(){ if (document.layers) window.home() else if (document.all) window.location="about:home" else alert("You need NS 4+ or IE 4+ to go back home!") }