Istanbullite’a koyduğumuz resimlerle ilgili bazı prensiplerimiz var. Resimlerin öncelikle bizim tarafımızdan çekilmiş olması ilk tercihimiz. Ayni şekilde, nostaljik resimlerdede aile albümünden bulabildiğimiz resimlere öncelik veriyoruz. Tabii bu iki kaynakta çoğu zaman öyküleri süslemekte sınırlı kalıyor. Öyleyse diyoruz, ikinci tercihimiz arkadaşlarımızı çektiği yada aile albümlerinden derlediği kareler olsun. Istanbullite sitesinin çoğu bölümünde isimlerini vererek ve kendilerine teşekkür ederek dostlarımızın yolladıkları fotoğrafları kullandık bugüne kadar. Ama nostaljik resimlerde tarih daha eskilere gidince bu defa internetde dolaşan, bize gene arkadaşlarımız tarafindan yollanan, yada bizim “google” layıp koleksiyonumuza ilave ettiğimiz resimleri kullanıyoruz. Bu resimlerdede kıstasımız, bu resimlerin orijınal ve çok bilinmeyen resimler olması ve eğer resmi kullanmak için izin gerekiyorsa bunun yerine getirilmesi ve eğer biliniyorsa kaynağının belirtilmesi.
Asağıdaki Nostaljik Istanbul resimleri işte bu üçüncü kaynaktan bir derleme .
ISTANBUL 19 TH CENTURY AND FIRST HALF OF 20TH CENTURY
Image:
PEOPLE, EVENTS AND THINGS/ INSANLAR, OLAYLAR VE EŞYALAR
Kişiler,olaylar ve eşyalarla ilgili resimlere gelince; aslında bunlar başlı başına birer öykü konusu olacak resimler. Örneğin, Türkiyenin “Bonny and Clyde” efsanesi: Necdet Elmas. Türkiyede 1960 larda ilk banka soygununu yapan, genç kızların yakışıklılığı ve esrarengizliği ile gönlünü çalan adam. Sonra bir’i dev diğeri küçük iki Milli Piyango Bayii; Uzun Ömer ve Cüce Simon. Uzun Ömer öldükten sonra onun koca ayakabıları köprü altındaki bayiinde senelerce teşhir edilip bilet satışlarına yardımcı oldu. Ama hiçbiri devamlılık bakımından Nimet Ablanın, Yeni Caminin kadınlar cami geçiş tüneli altındaki kemerin içindeki küçük gişesi kadar uzun ömürlü bir marka olmadı.
Toplu resimler içinde, ondokuzuncu yüzyıldan kalma olduğunu tahmin ettiğimiz biri Tulumbacılar diğeride Yeniçeriler ile ilgili iki resim var. Istanbul’un tarihi boyunca çıkan meşhur yangınları ile ne kadar zor şartlar altında savaş verirmiş bu yiğit tulumbacılar! Bugünkü mehter takımlarına bakarsanız, yeniçeriler resminde, sefere yada merasime çıkan mehter takımının adeta orijinalini göreceksiniz.
Zeki Mürenin, radyo sanatçısı olduğu o ilk yıllarında smokin ve papyonlu halini hatırlıyormusunuz? Ya Sülün Osmanın, Galata Kulesi, Galata Köprüsu ve bir Tramvayı, Istanbula ilk gelen saf Anadolulu vatandaşlara sattığını ve şikayet üzerine karakolda don gömlek soyulup, üzerinin aranışını? O vatandaşı soymuş, polisde onu.
Biz yetişemedik ama yirminci yüzyilin başindaki Şehzadebaşının en renkli siması, her gördüğüne , “Merhaba, hayırlı işler” anlamına “Pazar-ola” diyen Pazarola Hasan Bey imiş. Bizim son demlerine yetisdiğimiz ise kısa boyuna atfen “Fahrettin Kerim “ adı verilen “45lik” yeni rakı. Malum, o zamanlar Fahrettin Kerim Istanbul Valisi ve “Yeşilaycı “ ve , 4.cu Murat gibi rakıyı yasaklamak için elinden geleni yapıyor.
Fatihte’ki Kıztaşı resimleri ise mangal resimleri gibi Life mecmuasının koleksiyonundan alıntı. Askerli bu resimlerin 27 Mayıs ihtilalinden hemen sonra çekildiği muhakkak. Ayni tarihlerde , anneanemin Kocamustafapaşada ki ahşap evinin sobalı odasında, sabah kalkınca ısınmak için önce mangal yakılırdı. Bu mangalda Büyük Dayım traş suyunu ısıtır, akşamlarıda resimdeki gibi kahvesini hazırlatırdı. Zamanının bir nevi “space-heater” ve elektrikli ocağı. Hey gidi günler...