These are pictures from my Mother's Album. Lamia, the modern Turkish girl of Ataturk's Turkey circa 1939-1942... Most of them were taken while she attended University of Istanbul.
ANNEMİN İSTANBULU
Bu resimler annem Lamia Özmeral'in albümünden. 1939 ların Türkiyesinde İstanbul Ünıversitesine devam eden bir Atatürk genci.... Nerden nereye geldik !....
Image:
A FERRY TRIP TO YALOVA MARCH, 10 1943/YALOVAYA BIR VAPUR YOLCULUĞU
Image:
BOSTANCIDA BIR NİŞAN TÖRENİ. YIL 1944
BOSTANCIDA BİR NIŞAN TÖRENİ, YIL 1944.
Aşağıda gördüğünüz altı resim 1944 yılında Bostancıda yapılan bir nişan töreninden görüntüler. Bu nişan hakkında şu anda bütün bildiklerim, törenin Kazım Karabekir Paşanın erkek kardeşinin kızı Belma Hanımın Bostancıda yapılan nişanına ait olduğu ve bu resimlerin annemin eski bir albümünden alındığı. Resimlerde görülen petite-kare, kruvaze elbiseli, belinde siyah kemerli, gür saçlı genç kadın annem Lamia (Aykut) Özmeral. Diğeride resimleri, sevgili "Lamia'ma" diye hitaben 9Aralik 1944 tarihini atarak , Belma K.B. diye imzalayan Belma Hanim, annemin çok yakın arkadaşi. Resimdeki şik giyimli hanımlar, Belma hanımın nişanlısı kimlerdir, içlerinde hayatta olan varmıdır, nişanın yapıldığı bu bina Bostancının neresinde idi? Maalesef bu soruların hiç birinin şu anda cevabını veremiyorum.
Bu resimleri "Tarihten Kapaklar" bölümünde neden yayınladığımı sorarsanız; Birincisi, bu bölümde daha çok ailemden bana kalan bir kaç resmi değerlendirme arzusu, belkide Bostancı'nın tarihine bir katkı yapma isteği ağır basmış olabilir. Bilindigi gibi Kazim Karabekir Paşa Kurtuluş savaşimızın en önemli dört komutanından biridir ve onun Bostancıda yaşayan kardeşide önemli bir kişi olmalıdıydı. Bunlari yayımlamamın ikinci ve daha önemli nedenide şudur; Kazim Karabekir Paşa bildigimiz kadarı ile muhafazakar ve dini inançları son derece yüksek bir kişi idi. Kardeşininde aynı aileden gelme benzeri itikatları taşidıgi son derece akla yakındır.
Işte 1940 ların Türkiyesinde devletimizin zirvesinde görev almış, vatanın kurtuluşu için canını tehlikeye atmak dahil hiç bir fedekarlıktan cekinmemiş, muhafazakar bir ailenin nişan töreninde; hanımların şik, zarif ve cağdaş kıyafetleri, bugün bu konuda nereden nereye geldiğimizi bize göstermesi bakımından ibret vericidir. Cem Özmeral 12 Aralık 2008 (Resimlerin cekiminden tam 64 yıl , üç gün sonra!)
Cem Bey, Fotoğraflar, anneniz ve yakın çevresinin albümü olmaktan çıkmış; Türkiye'nin bir döneminin toplumsal ve gündelik yaşamına ışık tutacak kadar değerli hale gelmiş. İyi muhafaza etmişsiniz. Kutluyorum. Ayrıca bu fotoğraflar en azından ait olduğu dönemde Türkiye'de ancak sınırlı sayıda var olan "kentsoylu" bir aileden geldiğinizi de ortaya koyuyor.