Michigan’ın South Haven sayfiye kentinde ailece bir hafta sonu tatilindeyiz. Beş yaşındaki torunum Taylor Duru otel odasında oturmuş televizyonda çocuk programlarını izliyor. Üç yaşındaki Madise ise balkonda kucağımda oturuyor. Aşağıda Black River nehri Michigan gölüne doğru uzanıp gidiyor. Önümüzde botlar, yatlar, sandallar, yelkenliler tam bir resmi geçit yapıyorlar.Büyük gulet tipi bir korsan yelkenlisi aynı Bodrum’daki günlük turlar gibi yolcularını almış göle doğru açılıyor. Marina olarak kullanılan nehrin iki tarafı sahile demirlemiş tekneler le dolu. Sağımızda nehrin kara tarafında içeriye girdiği kısımda bir köprü iki yakayı birbirine bağlıyor. Konum aynen Göksu çayının Boğaz’a aktığı manzara, biraz daha moderni belki.
Yüksek bir bar koltuğunda oturuyorum, kız torunum kucağımda. Belki bir saattir gelen geçen deniz trafiğini, aşağıda vapur şeklindeki sahil lokantasının terasında içki içen insanları seyrediyoruz. Bana sorular soruyor, bitmez tükenmez. “Teknelerin neden bazılarında yelken var, diğerlerinde yok ?, neden botlar önlerini değil arkalarını karaya verip park etmişler ?, restoran gemisi hiç hareket edecek mi ?” Hepsine teker teker cevap veriyorum, o geçen teknelere el sallıyor, karşılık alınca da yüzünü bir sevinç kaplıyor. Sonra bana dönüyor ve aynen:
“ Dede,what a nice day !” diyor. Gerçekten ne güzel bir gün, senin bu yaşında bunu düşünmen daha da güzel küçük kızım.
Düşüncelere dalıyorum. Acaba yıllar geçip biz gittikten sonra, o bugünü hatırlayacak mı ? İmkan yok, insan üç yaşında yaşadıklarını hiç hatırlamaz, belki beş altı yaşında olanlar çok koyu bir perdenin arkasından bellekte kalabilir. Ama zaman bizim zamanımızla aynı değil. Benim çocukluğumdan dedemle olan üç dört siyah beyaz kare kalmış babamın körüklü Bessa makinası ile çektiği. Ama şimdi öylemi, ailede herkesin elinde cep telefonları, selfie çekmeler, instragramlar, video kayıtları, Facebooklar, web sayfaları. Belki her iki torunum da ileride kendi çocuklarına: ” bakın şu resimlere biz bir zamanlar dedenle anneannenle South Haven’e gitmişiz ve güzel bir gün geçirmişiz diyecek. Aynen benim annem,babam, anneannem, dayılarım ve yengelerim ile birlikte vapurla Sarıyer’e gittiğimiz ve benim dedemin kucağında oturduğum fotoğraftaki gibi . Ama dedemin sesi nasıldı, benimle o gün ne konuşmuştu hiç bilemeyeceğim? Oysa onu o kadar merak ediyorum ki !
Dedem kimdi, nasıl bir insandı ne iş yapardı, bu konuda çok az bilgim var, bunların çoğu da annemin bana anlattıklarından. Bir kere çok beyefendi ve nazik bir insanmış ve çok az konuşurmuş. Gençliğinde bir gemiyle New York’a, Ellis Island’a kadar gelmiş ama Mülteci Bürosu yapılan doktor muayenesinden sonra kendisini sağlıksız bulmuş ve Amerika’ya girişine izin vermemiş. Rahmetli annem bana yazdığı bir mektupta onu şöyle anlatmıştı:
Deden Suphi Aykut eşine az rastlanılan bir İstanbul beyefendisi idi. Babası Osman Bey, annesi deden çok küçükken ölmüş. Bir ablası var idi. Halam dünyada en çok sevdiğim insanlardan biri idi. Deden ben küçük iken Yeşilköy’de Air Fransız adlı bir Fransız şirketinde pasaport işlerine bakan bir sivil polis olarak hatırlıyorum.Sonra orası kapandı ve İstanbul’da İkinci Şubede komiser olarak yine pasaport işlerinde çalıştı. Ve sonra emekli oldu.Deden çok ileri görüşlü bir insandı. Beni ilk olarak Kumkapı’daki Jean Darc adlı Fransız mektebine verdi.İki sene orada okudum. Okul kapatıldıktan sonra Taksim’deki Saint Pulcherie’ ye yazdırdı........
SİSLER ARASINDA DEDEM
Büyük babam yani babamın babası, babam dört yaşındayken ölmüş onu hiç tanıyamadım. Ama dedem öldüğünde yedi yaşındaydım ve Ankara’da ilk okula yeni başlamıştım. O gün eve telgraf mı geldi, telefon mu edildi *, yoksa dayımın uzun mektubunu mu aldık hiç hatırlamıyorum. Ama annemin o gece hıçkıra hıçkıra saatlerce ağlamasını hiç unutamam. Dedemi son gördüğümde herhalde altı yaşındaydım. Onun la ilgili anılarımın hepsi bölük, pörçük aralarında bir devamlılık yok. Aklımda kalan bu sayıları çok az anıları da yazılarımda, kitaplarımda hep anlatmışımdır. İşte bütün hatırladıklarım :
Aradan elli yıl geçmesine rağmen , bazen hayallerimde bazen rüyalarımda ben bu camiyi hep görmüşümdür. Bazen avlunun içinden, dedemin elini tutarak yürürüz. Yolun iki tarafında koca koca servi ağaçları ve ağaçların aralarında beyaz mezar taşları vardır. Boyumdan çok büyük bu taşların bir kısmı üçgen şeklinde olup üzerleri, gül sarmaşıkları ve çiçek resimleri ile süslüdür. Daha ince olan diğerlerinin üzerlerinde dev bir soğan'a benzeyen kavuklar bulunur. Dedemle avlunun ön kapısından çıkarız . Bu kapının önünde büyük bir kahve vardır. Bodur sedir iskemleleri ile çevrili alçak masaların etrafı iskambil oynayan, tavla atan müşterilerle doludur. Bunların kimisi koca cam nargilelerindeki suyu fokurdatmakta, kimisi de gümüş tabakalarından çıkardıkları tütünü sigara kağıdına ustaca sarmaktadır. Mahallenin kabadayısı tulumbacı bir iki delikanlı dedemi görünce hürmetle ayağa kalkar ellerini göğüslerine götürüp selama dururlar. Dedem o zamanlar hatırı sayılır bir sivil polis amiridir. Delikanlıların üzerlerinde yakası açık beyaz gömlekler, lacivert pantolonlarının belinde vişne çürüğü kuşaklar göze çarpar. Arkasına bastıkları yumurta topuklu rugan ayakkabılarının içinde beyaz çorapları görünür. Çoğunun , sol elinde sarı renkli kehribar tespihler vardır. Dedemle yolun karşısına geçer , Mehmet Efendinin berber dükkanına gireriz. Dükkanın kapısında mavi, beyaz bir dönen bir silindir vardır ve bu benim hep hoşuma gider.
Özlediğim İstanbul, Okyanus Ötesindeki bir İstanbullu’dan Anılar,2001
Dedemin üzerinde lacivert bir takım elbise ve bordo renkli bir kravat vardı. Cepkeninden saat zinciri görülüyordu. O da anneannemin yanında hasır bir sandalyeye oturmuştu. Önündeki sehpanın üzerinde itinayla soyulmuş birkaç dilim elma ve bir kadeh kırmızı şarap vardı. Gümüş sigaralığından yassı bir sigara çıkardı,çakmağıyla yaktı, sigarayı ağzına götürdü. Etrafa mavi beyaz bir duman yayıldı. Sonra bu dumanın arkasındaki manzara ve renkler bir anda kayboldu. Tekrar görmek istedim bu zamanını tam bilemediğim çok renkli tabloyu. Hazım Amcayı görmek istedim en çok. Ama heyhat, geri gelmedi, gelmeyecekti !
Kaybolan Kır Tepebağ, istanbullite.com 2007
En fazla beş yaşındaydım, Anneannem ve Dedem beni elimden tuttular ve Küçükyalı’ dan trene binerek Haydarpaşa’ya geldik. Herhalde oradan da bir fayton ile Kadıköy’e. İnsanların şık giyindiği yıllar ; takım elbiseler, fötr şapkalar, tayyörler. Benim üzerimde lacivert bir denizci elbisesi var, kısa pantolon, altın renkli düğmeli lacivert ceket, beyaz gömlek, rugan beyaz iskarpinler. Nasıl mı hatırlıyorum? Dönüşte ceketimi trende unutacağız ve onu kaybettiğime günlerce üzüleceğim ve bu olay belleğimden hiç çıkmayacak da, ondan.
Bugün hayatımda ilk defa sinemaya gidiyorum. Opera sineması bu yakanın hatta Türkiyenin en lüks sineması. 1938 yılında Abdülhamit ten kalma bahçeli bir konağın yerine yapılmış ve kısa zamanda getirdiği Amerikan filmleri ile ün yapmış. Rita Hayworth’lu, Gary Cooper’li, Spencer Tracey’li yıllar. Tabii beş yaşında bir çocuğun bunlardan haberi yok. Bütün bildiği ilk defa bir sinema filmi göreceği.
Sanki bir film şeridi gibi hala aklımda. Dedem cam pencerenin arkasındaki çalışana: “iki büyük, bir çocuk” diyor ve zincirli cep saatinin altındaki cepten para çıkarıyor. Gişedeki memur çocuğun kaç yaşında olduğunu soruyor. Dedem “altı” deyince, adam paso’mu istiyor. Tabii ben ne altı yaşındayım ne de daha okula gidiyorum. Böyle lüks sinemalara altı yaşından küçük çocukları almıyorlar. Çaresiz üzülerek oradan ayrılıyoruz, sonra ne yapıyoruz, hiç hatırlamıyorum.
Bahariye’de Sinemalar, istanbullite.com 2012
Bir başka anım da bir sabah yataktan kalkınca dedemin bana yastığımın altına bakmamı istemesidir. Yastığı kaldırdığımda , burada bir cep saati vardır ve bu dedemin bana hediyesidir. Ben uzun müddet sabahları kalktığımda yastığımın altını kontrol etmişimdir. Gene bir gün dedemle gezerken, o zamanlar genellikle fotoğrafçıların çocukların resimlerini çekmek için kullandıkları, içine girilen model bir araba görürüz. Arabanın fiyatı elli liradır. Ben dedeme “ lüzumsuz bir elli lirası” olup olmadığını sorarım.Tabii ki yoktur. Zannederim o zamanlar babamın yüzbaşı maaşı yüz ya da iki yüz liradır.
“Küçükyalı ile ilgili ilk anılarım dört, beş yaşlarıma rastlar.O zamanlar dedem , Kocamustafapaşa’ daki köşkten ayrılmış ve Küçükyalı’da tek katlı bir ev yaptırmıştır. Burada anneannem ve o zaman üniversiteden yeni mezun olan dayımla birlikte yaşamaktadır. Evin bütün etrafı kırmızı gelincik tarlaları ile kaplıdır. Dayım bana uçurtma yapmasını öğretmektedir. İnce çıtalar, altıgen şeklinde birbirine ince çivilerle tutturulur. Kırmızı, mavi, yeşil parlak kağıtlar bu iskeletin üzerine undan yapılmış bir tutkalla yapıştırılır. Uçurtmanın en önemli ve gösterişli kısmı, saçak,saçak incecik kağıtlardan oluşmuş kuyruk kısmıdır. Kuyrukta takıldı mı, artık uçurtma hür bir kuş gibi gök yüzüne salınır...........................”
“Dedemin ve anneannemin yalısının hemen arkasında iki katlı bir bina vardır. Burada Refik Bey ve refikaları yaşamaktadır ve bunların yedi kızları vardır. Lemi dayım bu kızlardan Servet hanıma tutulur ve kısa zamanda nişanlanıp evlenirler. Dayımın hakim olarak Kars’a tayini çıkar. Yeni evliler, dedem ve anneannemle Kars’a taşınırlar. Bu benim dedemi son görüşümdür. İki, üç sene sonra dayımlar Küçükyalı’ya döndüklerinde dedem artık yoktur. O artık uzaklarda, bembeyaz karların altında yatmaktadır.
Özlediğim İstanbul, Okyanus Ötesindeki bir İstanbullu’dan Anılar, 2001
* Maltepe çeviren sokaktaki evimiz 1954 yılında Ankara'da telefonu olan nadir evlerden biriydi. Üzerindeki yuvarlak dairedeki numaraları parmakla çevrilen siyah telefonumuzun numarası 25 582 idi ve şehirlerarası telefonalr santral aracılığı ile yapılırdı.
Dedem ve Ben
DEDEMİN ANNEME SON MEKTUBU
İki mektupta annemin ölümünden sonra onun sandığından itinayla içine konulduğu çıt çıtlı bir naylon kılıfın içinden çıktı. Eski Türkçe olan ilk mektup önlü arkalı tam dört sayfa. Bizim eskiden bakkal kağıdı dediğimiz bir kağıda kurşun kalemle yazılmış. Görür görmez bunun Suphi Dedem’den Annem’e yazılmış bir mektup olduğunu anladım. Ama bu sadece bir his miydi, yoksa ben çocukken bu mektubu annemin sakladığını görmüştüm, hatırlamıyorum. Acaba içinde ne yazıyordu, ah bir eski Türkçe okuyabilseydim. Burada da arkadaşım Selçuk Erarslan imdadıma yetişti. Bu mektubu eski Türkçe okuyan uzman bir arkadaşına okutmuş. Ondan beni çok sevindiren şu satırları aldım:
23.02.54 tarihli
“Sevgili pek küçücüğüm canım kızım;
Mektubuma ne yazayım. Şamil başlayayım istiyorum. Önce yolladığın mektubunun her şeyini tafsilatı ile yazdım.. canım evladım,bu günlerde…”
"diye devam eden oldukça yazısı bozuk bir babanın kızına yazdığı mektup. Tarih sene sırası 54 olarak yazıldığında 1254 mü 1354 mü olduğu anlaşılamamıştır. 1254 olursa 1839 olur. 1354 ise 1939 olur."
Bu satırları Selçuk’a yazan arkadaş hasta olan dedemin yazısının kötülüğünü bahane ederek mektubun gerisini tercüme etmemişti.
Aslında tarih konusunda Selçuk’un arkadaşı konu ile bilgisi olmadığı için yanılıyordu.Mektup’a eski Türkçe yazıyla yazılmıştı ama tarih miladi takvim'e göre atılmıştı: 23.2.54 yani 23 Şubat 1954. Sevgili Dedem Suphi Aykut 17 Mart 1954 de Kars’da bu mektubu yazdıktan 24 gün sonra vefat etti. Lemi Dayım genç bir hakim olarak Kars’a tayin olduğunda dedem ve anneannem de oğullarının yanına küçük torunları Ömer’e bakmak için Kars’a gitmişlerdi. Dedem orada hastalandığında, anneanneme en büyük korkusunun İstanbul’a dönememek ve kızı Lamia’yı tekrar görememek olduğunu söylemişti. Ne yazık’ki bu korkusu başına geldi ve 68 yaşında hayata veda etti. Annem hayatı boyunca babasının mezarını ziyaret edememiş ve hep onun üzüntüsünü çekmiştir
Dedem son günlerinde küçük kızı Lamia’yı halının altında ararmış. Artık ilaçların tesirinden mi yoksa ölüme çok yaklaştığından mı bilemiyoruz. Annem “Beybaba”sının gözünde hep onun “küçücüğü”, “canım kızı”ydı.
Dedemin Anneme son mektubu,23 Subat 1954
Dedem Lemi Dayim ve torunu Omer ile, olumunden bir ay once 15 Subat 1954
Dayimin anneme yazdigi mektup 19 Mart 1954
Columbus nire, Kars nire ?
COLUMBUS, OHIO NİRE KARS NİRE ?
Son birkaç yıldır içimde nedenini tam bilemediğim bir istek doğdu. Kars’a gidip dedemin mezarını aramak. Acaba annemin 2009 yılında ölümünden sonra, onun hayatta olsa bu çok arzu edeceği şeyi yapma iç güdüsü müydü bu istek? Bilemiyorum. Üç yıl önce bir bayram arifesi Kocamustafapaşa’da idim. Niyetim Vidin Caddesindeki çocukluğumda dedem, anneannem ve diğer akrabalarım ile zaman zaman beraber yaşadığımız eski köşke uğrayıp buradaki kiracıdan geciktirdiği kiraları tahsil etmekti. İşimi bitirmiş, Sümbül Efendi caminin avlusundan sokağa çıkmış yürüyordum. Birden önümde ayaklarımın dibinde katlanılmış bir kağıt para olduğunu gördüm. Etrafımdan geçen kimseler yoktu, eğildim parayı elime aldım muntazam bir şekilde katlanmış banknotun katmanlarını açtım. Elli Türk Lirası idi. Birden tüylerimin ürperdiğini hissettim, dedemi hatırladım, geçtiğim sokakta onunla oturduğumuz eski kahveyi hatırladım, ondan istediğim “lüzumsuz elli lirayı” hatırladım . Hani şu fotoğrafçının sattığı, içine binilen çocuk otomobilini almak için lüzumlu olan elli lirayı, hani o gün hiç kimse de olamayan o lüzumsuz elli lirayı.Parayı cüzdanımı koydum ve otobüs durağına doğru yürüdüm. Ve o onda karar verdim, birgün muhakkak Kars’a gidip dedemin mezarını bulup onu ziyaret edecektim.
O gün bugün Kars’a gitme fikri aklımdan çıkmıyor. Ama kabri acaba hangi mezarlıkta, mezar taşı, hala yerinde duruyor mu? Dedem öldüğünde Kars’ta onun yanında bulunan kişilerden hayatta olanlardan biri gelini Servet Yengem, diğeri de torunu Ömer. Ömer o zaman üç yaşındaymış hatırlamasına imkan yok. Yengem ise bugün seksen sekiz yaşında ve İstanbul’da yaşıyor. Onunla son konuştuğumda dayımın vefatından bir yıl önce 1990 de Kars’a gittiğini ve babasının mezarını bulup ziyaret ettiğini söylemişti, ama mezarlığın nerede olduğunu o da hatırlamıyor. Aramaya Amerika ‘da yaşadığım Columbus, Ohio şehrinden, Kars’ın 12 000 km okyanus ötesinden nasıl başlayabilirim ? İlk olarak Lemi dayımın o tarihte T.C. Cumhuriyet Hakimi olarak görev yaptığını bildiğimden belki Adliye de bir kayıt vardır diye önce Cumhuriyet Savcılığına sonra da Kars Belediyesine aşağıdakine benzer bir mail atıyorum.
Sayın Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü,
Ben Amerika’da yaşayan 65 yaşında bir emekliyim. Dayım Osman Lemi Aykut 1953 yılında Kars'a genç bir hakim olarak tayini çıkmış ve görev yapmıştı. 17 Mart 1954 babası, yani dedem Suphi Aykut Kars'da 68 yaşında vefat etti ve orada gömüldü. Sevgili annem ve dayım artık hayatta değiller.
Bu yıl Kasım ayında Kars'a gelip dedemin mezarını aramak istiyorum. Kayıtları varmı dır, nereye başvuracağım, bulabilir miyim ?. Annemin bana bu vasiyetini yerine getirmek istiyorum, bana yardımcı olabilirimsiniz? Mail’in bir kopyasını da Sayın Belediye Başkanına yolluyorum.
Saygılarımla
Cem Özmeral
Dayim Lemi Aykut, Kars Adliyesi
Omer Aykut, Kars
2013 Haziranın’da attığım bu e posta’ya her iki makamdan da maalesef bir cevap alamayınca Kasım 2013 de planladığım Türkiye seyahatinde Kars’a gitmekten vazgeçtim. 2014 Haziranın da eşimle yaptığım iki haftalık Türkiye seyahatinden Amerika’ya dönünce bu arzum gene depreşti.Bu sefer bir arkadaşımın da tavsiyesi ile Kars Müftülüğüne benzer bir mail atıyorum, ama ona da bir cevap gelmiyor. İnternet’deki Mezarlıklar Müdürlüğünün sayfasına girip dedemin ölüm tarihini girerek bir araştırma yapıyorum ama “Mart 1954 de böyle bir kayıta rastlanmadı “cevabını alıyorum.İnternet’de bu araştırmaları yaparken Kafkas Haber Ajansında bir makale dikkatimi çekiyor. Araştırmacı yazar Sezai Yazıcı tarafından kaleme alınan yazının başlığı Bir Mezar Taşı Üzerinden 1905 Rus Devriminin Kars’taki İzleri. Makale’de Sezai Yazıcı Kars’da yapılan yol düzenlemeleri sırasında ortaya çıkan, 20. Yüzyıl başlarında Rus işgali altındaki şehirde 154. Derbent Alay Komutanı Anatoli Petroviç’e ait mezar taşının hikayesini araştırmış. Yazı da hem 1905 Bolşevik ihtilallinin ve ileride gelecek 1917 ihtilalinin tohumlarının Kars’daki izlerini sürmüş, hem de bu kargaşalıklar sırasında ölen Alman asıllı generalin mezar taşını okutarak tarihe ışık tutmuş. Yazının içeriği kadar başlığı da bir anda ilgimi çekmişti. Araştırmacı bir yazar, bir mezar taşının hikayesinin kaybolmasına izin vermemiş, olanları araştırmış ve öyküsünü yazarak insanların bilgisine sunmuştu. Belki de sonunda Kars’da, benden 11000 km uzakta, bana yardım edecek birisini bulmuştum. Hemen öncekilere benzer bir yazı kaleme alıp Sezai Yazıcı’nın Kafkas haber Ajansında ki e-posta adresine yolladım.
2.2. Kagizman, 1952. Servet Aykut(ogretmen)
Servet Aykut Ogrencileri ile, Kars
Yanılmamışım, mailime cevap umduğumdan da çabuk geldi. Sezai Bey konuyla ilgileneceğini ve bir araştırma yapıp bana en kısa zamanda bilgi vereceğini söyledi. Bir ay kadar sonra da kendisinden aşağıdaki yazıyı aldım.
Cem Bey Merhaba,
Kusura bakmayınız lütfen, sorunuza kapsamlı yanıt vermek ya da size küçük bir sürpriz yapıp mezarın yerini bildirmek için bir inceleme yapmak durumunda kaldım, bu yüzden de geciktim.
Ama olmadı...
Anlatayım...
İbrahim Suphi Aykut Bey’in mezarı için önce Belediyenin ilgili birim müdürüyle bizzat görüştüm. Ardından da Yeni Mahalle Mezarlığına gittim.
Maalesef mezarlara ilişkin kayıtlar 2005 yılından itibaren tutulmaya başlanılmış. Kars’ta, daha öncesine ait mezarlık kayıtları yok. Hiç kuşkusuz bu üzücü bir durum…
Önce şu küçük bilgiyi aktarayım: Sukapı Mezarlığı, Karadağ Mezarlığı, Yeni Mahalle Mezarlığı ve Asri Mezarlık olmak üzere Kars’ta dört mezarlık var.
Birincisine çok uzun zamandan beri defin işlemi yapılmıyor. Bu mezarlık Kurtuluş Savaşı sonrası ve Erken Cumhuriyet Döneminde kullanılmış. Bu mezarlığa Gayri Müslimlerin yanı sıra Müslümanlarda defnedilmiş. Mezarlık
Simer Oteli’nin tam karşısında. İbrahim Suphi Bey’in bu mezarlıkta olabileceğini düşünmüyorum.
Asri Mezarlık ise 1970’lerde inşa edilmiş olsa da 1990’larda hizmete açılmış.
Dolayısıyla İbrahim Suphi Bey büyük bir olasılıkla Yeni Mahalle ya da Karadağ Mezarlığında olsa gerektir.
Verdiğiniz bilgi ve ilgililerden öğrendiklerim kapsamında, aradığınız mezarın Yeni Mahalle Mezarlığında olmasını daha güçlü bir olasılık olarak gördüğüm için işe söz konusu mezarlığa gitmekle başladım. 1950’lerde kullanılan
olası noktalarda gezindim. Ama öyle anlaşılıyor ki mezarlıkta başlangıçta bir sistem oluşturulmamış. Cenazeler gelişigüzel defnedilmiş. Bir başka deyimle. 1960’larla 2010’lu yıllarda ölenlerin mezarlarını yan yana görmek olası.
Bu nedenle nerdeyse mezarlığın çok büyük bir bölümünü dikkatle dolaşmak gerekiyor. Ben yarım saati aşkın bir süre bakındım. Ama yeterince zaman olmadığı için kapsamlı bir inceleme yapma olanağım olmadı. Bu yüzden de
mezarı bulamadım.
Tabi aradığımız mezarın daha sonra mermerden yapılıp yapılmadığını da bilmediğim için (ama yapılmamış olabileceğini düşündüğümden) daha çok eskiden basit malzemeden yapılmış taş mezarlara bakındım. Bildiğiniz gibi
mezar taşlarında yaygın olarak mermerin kullanılması 1970’li yıllardan sonra görülmeye başlandı. Hele hele doğuda bunun biraz daha geciktiğini söyleyebiliriz.
Özetlersek, mezar 1991’de rahmetli dayınız tarafından görüldüğüne göre büyük bir olasılıkla şimdilerde mezarın bulunabileceğini belirtmek yanlış olmasa gerektir. Aradığımız mezar ya Yeni Mahalle y ada Karadağ
Mezarlığındadır. Ama bunun için bir iki gün zaman ayırmak gerek. Benim yeterince bakmaya zamanım olmadı. Mevcudunun kütüphanede olup olmadığını bilmiyorum ama bir de o günlerde çıkan yerel gazete ya da gazetelere
bakmak gerekir diye düşünüyorum. Belki küçük bir bilgiye rastlanabilir.
Bütün bunlar için ayıracağınız bir iki günlük vaktiniz olursa buyurun gelin. Ben Nisan 2015’te Kars’ta olmasam bile sizi yönlendireceğim arkadaşlar var. Hiç kuşkunuz olmasın, bizzat ilgilenecek ve yardımcı olacaklardır.
Kars’ta olursam zaten sorun yok. Araştırmanızın bir kısmında yanınızda olabileceğimi şimdiden söyleyebilirim.
Aklınıza takılan başka sorular varsa lütfen çekinmeden sorunuz. Lütfen kesinleşen geliş tarihinizi bir ay öncesinden bildiriniz.
İyi günler diliyorum.
Saygılarımla,
Sezai YAZICI
Sezai Bey’den gelen bilgiler dedemin mezarının bulunması konusunda vardığım olumlu ilk gelişmeydi. Büyük bir ihtimalle kabir Yenimahalle mezarlığı ya da Karabağ mezarlığının ikisinden birinde bulunuyordu. Hiç değilse Kars’da bulunan dört mezarlıktan ikisini şimdilik elemiştik. Diğer taraftan arkadaşım Selçuk Erarslan da bir dostunun Kars Valiliğinde çalışan tanıdığı vasıtası ile konuyu araştırmaya başladı, ama oradan gelen bilgi 1978 den önceki defin kayıtların tutulmadığı ya da kaybolduğu şeklinde idi. Ben de belki akrabalarımdan mezarlığın yeri veya adı konusunda en ufak bir ipucu alabilirim diye onlara birkaç e posta yazdım ama maalesef olumlu ya da olumsuz bir cevap bile alamadım. İnternet de mezar arama sitelerine 17 Mart 1954 tarihini ve Suphi Aykut adını defalarca girdim ama her seferinde , “ bu tarihte böyle bir kayıta rastlanmamıştır” cevabını alıyordum. Son olarak da o tarihteki gazetelerin vefat ilanlarını araştırmak istedim. Haber İstanbul gazetelerinde çıkmış olsa rahmetli annem gazete kupürünü muhakkak saklardı. Öyle bir gazete kupürü olmadığına göre Kars’da o tarihte çıkan yerel gazete adlarını araştırmaya başladım ve bu gazetelerin kopyalarının İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinin arşivlerinde olduğunu öğrendim.İş gene istanbullite.com muhabirimiz Selçuk Erarslan’a düşüyordu. Selçuk hem dostluğu hem de yazılırımda bana İstanbul’dan yaptığı araştırmalar ve çektiği fotoğraflarla değerli katkılar sağlayan arkadaşımdı. Daha önce de yazılarıma konu olan iki mezar araştırmasında bana inanılmaz yardımlarda bulunmuştu. * Selçuk’a Kars’a dedemin mezarını aramak için yapacağım ziyareti çok önceden açmış ve belki bu yolculuğu beraber yapma olasılığını da konuşmuştuk. Her zamanki gibi Selçuk kendisinden yerel Kars gazeteleri ile ilgili araştırmayı rica ettikten iki gün sonra bana aşağıdaki maili yolladı:
Abi tekrar Merhaba,
Bugün İstanbul Üniversitesi'nin Laleli'deki merkez kütüphanesine gittim.Oradaki yetkili Anıl Karaman ile görüştüm.Kendisi bize bu konuda yardımcı olacak.Orada bir form doldurdum ve 1954 yılına ait yerel Kars gazetelerinin Mart ayı nüshaları için talepte bulundum.Kendisi gazeteleri arayacak bulduğunda bana haber verecek gidip inceleyeceğim.Bakalım dedenin vefatı ile ilgili bir haber bulabilecek miyim.
Selçuk
Bu yazıyı aldıktan bir iki gün sonra 23 Eylül 2014 de Selçuk Kütüphane yetkilisi Anıl Karaman’dan Kars gazetesinin Mart 1954 sayılarının depolarında mevcut olduğunu ve gelip araştırma yapabileceğini söyleyen bir e posta almış ve bana heyecanla aşağıdaki satırları yazdı.
Abi o yıllarda galiba sadece Kars gazetesi çıkıyormuş yarın15 ;Mart ile 30 Mart arasındaki gazetelere bakıp bir haber veya ilan bulmaya çalışacağım. Birden heyecanlandım vallahi araştırmacı gazetecilik dedikleri bu olsa gerek.
Nitekim Selçuk ertesi gün İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesine yaptığı incelemede 19 Mart 1954 tarihli Kars gazetesinin baş sayfasında dedem Suphi Aykut’un ölüm ilanını buldu ve hem ilanı hem de gazetenin baş sayfasını ve tarayarak bana yolladı. Onun da belirtiği gibi “dedeye bir adım daha yaklaştık” , ama ölüm ilanında cenaze namazının Evliya Camiinde kılındığını dışında hangi mezarlığa defnedildiği konusunda herhangi bir bilgi yoktu. Araştırmaya devam edecektik.
Önce Evliya Camii’nin nerede olduğunu tespit etmek gerekiyordu. Benim tahminim 1954 de Kars’da cenaze arabası yoktu ve büyük bir olasılıkla cenazeler cemaatin omuzlarında taşınarak mezarlığa götürülüyordu. O bakımdan cenaze namazının kılınacağı cami seçilirken mezarlığa uzaklığı dikkate alınmış olmalıydı. Google arama motorundan bu tarihi caminin il merkezinde Kale İçi mahallesinde bulunduğunu öğrendim. Sonra bu defa Google haritalarından caminin Sezai Yazıcı’nın verdiği bilgilerdeki iki mezarlığa uzaklığını araştırmaya çalıştım.Ama buradan da fazla bir ilerleme kaydedemedik.Yeni mahalle mezarlığını haritalar da bulamadım. Evliya camiinin yakınında iki mezarlık vardı. Bunlardan Asri mezarlık camiye 2 km, Karadağ mezarlığı ise sadece 1.5 km uzaklıktaydı. Asri mezarlık 1990 larda hizmete açıldığından onu zaten elimine etmiştik. Acaba 1950 li yıllarda vefat edenler daha çok hangi mezarlığa defnediliyorlardı ? Yenimahalle mezarlığı neredeydi ve hangi tarihte açılmıştı ? Karadağ mezarlığının Kars kalesine daha yakın olması dolayısı ile daha eski olan mezarlık acaba o muydu? Bütün bu sorular aklımı kurcalıyordu. Ama bunun cevabını ancak yerel kişilerden, belki Mezarlıklar Müdürlüğünden öğrenebilecektik. Kars’taki yeni dostumuz Sezai Bey’e bu bilgileri ilettim ve iz sürmeye devam ettik. Ama karda iz sürmek kolay iş değildi.
Evliya camiinin iki mezarliga uzakligi
Kars Evliya Camii Sanal Tur icin tiklayin
26 Eylül 2014 de Sezai Yazıcı’dan aldığım e postada dedemin mezarını arama ve bu konuda başlattığım yazı ve araştırmaların Kars gazetelerinden Kars Postası ve Serhat Kars’da baş haber olarak yer aldığını öğrendim. Tabii Karslıları bu yazıdan haberdar eden ve bana bu araştırmada büyük destek veren Sezai Yazıcı dostumuzdan başkası değildi. Birkaç gün sonra da kendisinden aldığım yeni bir e postada beni çok umutlandıran yeni gelişmeler vardı:
Cem Bey Merhaba,
İyi olduğunuzu umuyorum.
Sanırım linki de açıp okudunuz.
O zaman bugün paylaşmak istediğim bilgilere geçebilirim.
Anımsayacaksınız, önceki e-postaların birinde dedenizin mezarını benim de çok merak etmeye başladığımı yazmıştım.
Doğrusu, birkaç gündür bu merak daha da arttı. Hani derler ya; işimi gücümü bıraktım, artık hep mezarı düşünüyorum!
Önceki akşam, bu kapsamda zihni meşguliyetimi sürdürürken, aklıma 87 yaşında bir zat geldi. Kars merkezde doğup büyümüş. Değerli birisi.
Adından saygıyla söz edilir. Ama son derece hassas ve titizdir. Kendisine zor ulaşılır. Hukuk fakültesine biraz geç başlamış. Uzun yıllar Kars’ta başarılı bir avukatlık dönemi var.
1950’lerin ortasında henüz hukuk fakültesine girmediğini biliyordum. Ama çok yönlüdür. Belki anımsadıkları olur diye kendisine uluşmaya çalıştım. Bir iki denemem de başarılı olamadım.
Ama sonunda irtibat kurdum ve sordum.
Konumuzla ilgili yanıtlarını az sonra okuduğunuzda, dünkü yayınlardan duyduğunuz sevinç ve mutluluğunuzun biraz daha artacağını umuyorum.
Gerçi paylaştığım son bilgiler tattırdığı mutluluğun yanı sıra, ilk bakışta işi biraz daha işi karmaşıklaşmıştı.
Zira mezar sayısı yeniden üçe çıktı! Kuşkusuz bundan da zımnen de olsa kaygılandığınızı düşündüm.
Ama sanırım şimdi görece rahatlayacaksınız!
Sözünü ettiğim büyüğümüz benim size aktardığım gibi o dönemde cenaze namazlarının genellikle Evliya Camii’nde kılındığını zaten o bölgede Ali Ağa ve Yusuf Paşa camilerinden başka cami olmadığını teyiden ifade etti.
Ardından da mezarın yüzde 99 Yeni Mahalle Mezarlığı’nda olabileceğini sözlerine ekledi.
Bir çırpıda ve hiç düşünmeden Karadağ ve Sukapı mezarlıklarını elemesinin gerekçeleri oldukça somut ve güçlü bir hafızaya sahip birinin yansıtabileceği nitelikteydi.
“Birincisi” dedi, “1952-1953 yıllarında Karadağ Mezarlığı’nda kimi cenazelerin mezardan çıkarıldığına ilişkin basına da yansıyan iddialar vardı.
Bu nedenle o yıllarda Karadağ Mezarlığı’na kimse cenazesini defnetmek istemiyordu”.
Nitekim ben de e-postamda Karadağ’da yaptığım kabaca bir gözlemin ardından 1950’li yıllara ait salt beş mezar gördüğümü belirtmiştim. Bu durum bir bakıma değerli büyüğümüzün sözlerini teyit ediyordu.
“İkincisi” dedi, “ Karadağ o yıllarda inilip çıkılması çok rahat bir mezarlık değildi” (Şimdi de kısmen yine öyle S.Y.) dedi ve ekledi:
“Yeni Mahalle daha düzenliydi ve o yıllarda özellikle yabancılar hele hele devlet erkânından birisi ise genelde oraya defnediliyordu”.
Avukatımız, Sukapı’ya ilişkinde; “o yıllarda daha çok o mahallede oturanların cenazeleri Sukapı’ya defnediliyordu. Bir yabancının Sukapı’ya defnedilmiş olacağını düşünmüyorum” diyerek kestirip attı.
Cem Bey,
Konuşma bir eksende sürerken birdenbire büyüğümüz Lemi Bey’in isminin “yabancı gelmediğini” söyledi ve ekledi: “Benim o yıllarda bir av merakım vardı. Zaman zaman bazı gruplar piknik yapar, sofralar kurardı.
Biz dışarıya birlikte çıkar sonra yanlarından ayrılırdık. Sanırım Lemi Bey de benim o yıllarda çıktığım bir grubun içindeydi.”
Ardından da kendisinde birkaç fotoğraf olduğunu, uygun ve bakacak bir zaman bulursa o fotoğraflara bakıp hafızasında kalan Lemi Bey’i bana göstereceğini söyledi.
Yorduğumu belirtip, çok değerli bilgiler verdiğini anımsatarak teşekkürlerimi sunup telefonu kapattım.
Nasıl buldunuz?
Evet, küçük bir bölümünü aktardığım bu konuşmanın ardından ben de yüzde 99 dedenizin Yeni Mahalle Mezarlığı’nda olabileceğine inandığımı söylemekle yetiniyor iyi bir hafta sonu diliyorum.
Şimdilik bu kadar!
Selamlar,
Sezai YAZICI
CHİCAGO’DA AL HABERİ
Bu satırları yazarken dün ayın kaçıydı diye bilgisayarın takvimine baktım. 3 Kasım 2014.... Sonra klavye’ye dokunduğumda bir anda irkildim, babamın ölüm yıl dönümü, tam sekiz yıl olmuş, inanamıyorum zaman ne çabuk akıyor. Neden dünkü tarihe takıldım derseniz, dün çok önemli bir haber aldım. Anlatayım.
Üç gündür eşimle Chicago’dayız damat ile kızımız ve iki torunumuzu görmeye geldik ve bu sabahta Columbus’a geri dönüyoruz. Sabahın yedi buçuğu, biri beş buçuk diğeri üç buçuk yaşında iki kız torun kahvaltı masasında ana okuluna gitmeye hazırlanıyorlar,bağrış çağrış kahvaltı ediliyor. Eşim Sitare benim cep telefonu elinde “Sezai Yazıcı sana telefon etmiş ? kimdi o ? “ diye soruyor.
-Benim Kars’taki dostum, yazar arkadaşım, bakayım.
Verizon ile kontratımız gereği cep telefonu ile enternasyonal çağrılar yapamıyorum. Bilgi sayarın başına geçerken acaba diyorum keni kendime ,acaba buldu mu? Kızımın bilgi sayarında “Google talk” yok, hemen onu yükleyip benim g mail hesabıma giriyorum ve Sezai Yazıcı’nın cep numarasını tıklıyorum 0 11 90 532 ......
Ses heyecanlı ama boğuk boğuk geliyor.
“ Maalesef Cem bey günlerce aradık, mezarlıkları bitirdik, ama dedenizin mezarını bulamadık, gene de Kars’a gelip aramayı düşünüyor musunuz?”
Bir umutsuzluk çöküyor içime, tabi gideceğim ama onlar bunca armaya bulamadıysa ben nasıl bulacağım diye düşünürken Sezai Bey fazla dayanamıyor,
- size sürpriz yapmak istedim, bulduk bulduk Cem Bey, arkadaşlar on gündür arıyorlardı bugün bulmuşlar bana telefon ettiler, ben de emin olun kendi akrabamı bulmuş kadar sevindim , hemen gittim gördüm, birazdan tekrar gidip resimlerini çekip size yollayacağım.
O da heyecan içinde ben de. İkimizde birbirinin ne dediğini fazla işitmeden karşılıklı konuşuyoruz. Sonra ben yukarıya çıkıp evdekilere bu güzel haberi veriyorum.
Chicago Columbus yolu araba ile tam altı saat sürer. Arabayı ilk ve son iki saat ben ,ortadaki iki saat de de eşim Sitare kullanır. Üçüncü saate girmiş ve Sitare direksiyona geçmiştik ki ki bizim Accura’nın telefonu çaldı,arabanın ekranında 0 11 9 0 lı numara gözüktü. Sezai Yazıcı dostumuz kabristana gitmiş fotoğraflar çekmiş ve e posta eşliğinde bana yollamış.
“Siz bakın sonra ben sizi gene ararım” diyor.
Cep telefonundan bana yolladığı fotoğraflara bakıyorum. Beyaz bulutlu masmavi bir gökyüzü , boyları uzamış kahveye çalan sarı otlar arasında çoğu beyaz mermerli yan yana yatan mezarlar. Bir tanesi hepsinden ayrı, hepsinden eski, taş yapısı yer yer çatlamış ama hala dimdik ayakta . Kıble tarafında yağmur ve kardan sararmış bir mezar taşında silinmiş yazıları güçlükle okunuyor :
İBRAHİM SUPHİ
AYKUT
RUHU İÇİN FATİHA
D.1302* Ö.17.3.1954
Cumhuriyet den önce çıkarılan nüfus kağıtlarında doğum tarihleri Rumi takvime göre yazılırdı ve doğum günü yazılmaz yalnız yıl gösterilirdi. Doğum yada ölüm tarihinin hangi aya rastladığına göre Miladi takvimle arada 584 ya da 585 yıl farkı vardır. Buna göre dedemin doğum tarihi de 1886 ya da 1887 olmalıdır.
Akşam Columbus’a geldikten sonra ilk işim Sezai Yazıcı’nın yolladığı e postayı bir kere daha pür dikkat okumak ve yolladığı fotoğrafları incelemek oluyor:
Cem Bey Merhaba,
Kusura bakmayın öngörmediğim gelişmeler ve kimi talihsizlikler oldu.
Sizinle görüştükten sonra, bir programa katılmak zorunda kaldım. Eve döndüğümde fotoğraf makinesinin bataryası bitmişti. Şarj etmeye çalıştım. Şarjda sorun çıktı. Velhasıl bir dizi aksilik.
Resimleri gönderiyorum. Işık vurduğu için istediğim gibi çıkmamış. Ama yine de taşbaşı rahat okunuyor.
Birde PDF gönderiyorum. Neden mi?
Bilirisiniz, Anadolu’da bir söz vardır: “Ölüm itim dünyası.” , Ne olur ne olmaz. Yanınızda bulunsun.
Çevreyi görüntülemek için uzaktan çektim. Mezarı kaybetmemek için de kırmızıyla işaretledim.
Sizi arayacağım.
Selamlar,
Sezai
3 Kasim 2014
Evet orada bir mezar var uzakta, Kars’da
Gitmesek de görmesek de
o mezar bizim dedemizin mezarı .
Ama artık onu bulduk. Gidecem de görecem de onu. Nisan sonu Selçuk ile Kars'a uçacağız. Önce Sezai Yazıcı dostumuzla buluşacağız. Hep beraber dedemi ziyaret edip annemin, dayımın ve anne annemin kabirlerinden getireceğim bir avuç toprağı dedemin kabrine serpeceğim. Sonra bir mermer ustası ile anlaşıp kabri restore ettireceğim. Sonra da iki gün serhat şehri güzel Kars'ı gezeceğiz. Yazımızın sonu da kısmet olursa 2015 Mayısı sonunda şekillenecek.
KARS EKİBİNIN TAMAMLANMASI
Cem Ozmeral, Zihni Zeren ve Ömer Aykut, Kucukyali1964
Zihni Zeren ve Selçuk Erarslan
Sezai Yazici , Kars
KARS EKİBİ ŞEKİLLENİYOR
Başlangıçta Kars yolculuğunu yalnız Selçuk Erarslan arkadaşımla yapmayı planlıyorduk. Selçuk on küsur senedir arkadaşım. 2005 yılında o zaman Gazoz Kapağı adındaki web sitemde’ki yazılar vesilesi ile tanışmıştık. Gazoz Kapağının adı sonraları İstanbullite olarak değişti. Selçuk Avusturya Lisesinden benden beş sınıf küçüğüm, ama ortak yanlarımız o kadar çok ki, bu son on yılda bizi çok yakın akraba gibi yaptı, beraber olunca yediğimiz içtiğimiz su ayrı gitmez, eşlerimiz de tanışır ve iyi arkadaşlık ederler. Selçuk bu yazıdan da anlayacağınız gibi benim İstanbul’da ki sağ kolumdur, ben Amerika’da iken o İstanbul’da gezer, araştırma yapar, fotoğraf çeker ve yazılarıma kaynak sağlar. Kısa İstanbul seyahatlerimde ise bana yoldaşlık eder ve beraber İstanbulu dere tepe gezeriz.
Araştırmacı yazar Sezai Yazıcı ile internet de nasıl tanıştığımızı ise bu yazının yukarıdaki bölümlerinde ayrıntısı ile anlattım. Kendisi sağ olsun dedemin mezarının bulunmasını gerçekleştiren ve bu projeyi gerçeğe dönüştüren ve yüz yüze tanışmayı beklediğimiz Kars’lı dostumuz.
Zihni Zeren’le Yeniden Tanışmamız
Yolculuğumuz katılacak üçüncü arkadaşım da kardeş kadar yakın birisi, ama onu tam elli yıldır görmedim. Kısaca anlatayım. İstanbullite sitesinde Küçükyalı ile yazdığım, içinde dedem ve dayımdan bahsettiğim bir yazı dolayısı ile bir okurdan bir mail aldım. Zihni adlı okuyucu beni tanıdığını çocukluğunda Küçükyalı da dayımın evinin alt katında onun kiracısı olduklarını yazıyordu. Hafta sonları ben leyli mektepten dayımın evine gelir ve orada kalırdım.
Zihni’nin babası ölünce de Lemi dayım ona bir nevi babalık etmiş aileye çok yardımları olmuştu. Zihni ilave ediyordu, “benim sizin yaşadığınız Columbus kentinde, Ohio State Universitesine giden 19 yaşında bir kızım var. Oraya yeni geldi, milli yüzücü, ful bursla okuyor. Tanışmak isteseniz telefonu ... ”.
Küçük Zihni'yi fizik olarak olmasa da isim olarak hatırlamıştım. İki kız çocuğu yetiştirmiş bir baba olarak tabi Zihni’nin kızı ile hemen ilgilendik ve ilerleyen günlerde Zülal ailemizin bir ferdi ve bizim bir kızımız gibi oldu. Ailece bu yakınlaşmamızdan kısa bir zaman sonra da Zihni bana şöyle yazıyordu:
Sevgili Cem abi,
Kısmet olursa ve sizde uygun görürseniz ben de sizinle Karsa gelip, o duyguları sizinle yaşamak istiyorum.
Kardeşiniz Zihni
CHICAGODAN İSTANBULA PLANLANAN YOLCULUK
Chicago Yolculugu
Umulmadik bir konaklama
Columbus'da Yazilara devam
Kars ekibimiz tamamdı. İstanbul’dan Ankara’ya Zihni’nin arabası ile hareket edecek, Selçuğun eşi Beyhan’ı kardeşine bıraktıktan sonra Anıtkabir’i ziyarete edecek, ertesi sabahta uçakla üçümüz Kars’a hareket edecektik. Sezai Bey DSI misafirhanesinde bizim için rezervasyon yaptırmıştı.Kars'da ilk gün dedemin mezarını ziyaret edecek, mermer ustası ile konuşarak kabri yeniletmek için anlaşacaktık. Ertesi iki gün de Kars ve civarını gezecek, Ani harabelerine ve Sarıkamış’a ve belki de sırf görmüş olmak için birkaç saatliğine Gürcistan’a geçecektik.
Türkiye yolculuğunun ilk etabı bizim için hep Chicago’dan başlar. Altı saatlik bir araba yolculuğundan onra bir gece orada kızımda kalır, oradan direk bir uçakla İstanbul’a uçarız. Gene öyle yapmış, bavulları jeep’e yerleştirmiş ve Chicago’ya dört gün öncesinden gelmiştik. Eşim Sitare beni bıraktıktan sonra Columbus’a geriye dönecekti.
Yolculuktan üç gün önce bir Pazar akşamı idi . Ailece evde çoluk çocuk güzel bir yemek yemiş ben de damatla iki kadeh rakı içerek İstanbul’a hazırlık yapmıştım. Yemekten sonra göğüs boşluğumda hazımsızlık benzeri bir tazyik hissetmeye başladım. Sanki nefesimde hafif bir daralma ve göğüs kafesim de yanlara doğru bir çekme vardı. Yatağa yattıktan sonra aynı rahatsızlık zaman zaman gelip gitmeye başladı. Sonunda bunda bir şey var diyerek gece saat üçte en yakın hastanenin Acil’ine gittik.Yapılan testler ve EKG den sonra doktor “ bir problem gözükmüyor, ama ne olur ne olmaz bu gece seni hastanede tutalım, bir de kan testi yapalım”, dedi.
Verilen ilaçlar, filan, gece oldukça rahat geçti. Ertesi sabah ta Kardiyolog doktor odaya gelince, onun beni muayene edip taburcu edeceğinden emindim. Doktor beklemediğim şekilde yatağımın ucuna oturdu, bana ve Sitare’ye dönerek:
” Kan testinde beklemediğimiz bir sonuç çıktı , kandaki enzime ler hafif bir kalp krizi geçirdiğini işaret ediyor.” dedi.
Bir anda ikimizde dona kalmıştık.
“Peki ne yapacağız şimdi ? “
“Hemen bu sabah kolundaki bir damardan girip anjiyo yapacağız, duruma göre de stent takabiliriz.”
Doktor prosedürü anlatırken kendimi iyi hissetmiyordum, başımı ellerim arasına alıp dizlerime doğru eğildim. Doktorun izahatı bitince:
“Peki her şey iyi giderse Çarşamba günü yola çıkabilirliyim ?”diye sordum.
Dr. Frei’ın cevabı kısa ve kesindi :
“I don’t think so !”
Hastane’de her şey umulduğu gibi güzel geçti. Kalbin arkasındaki çatal şeklinde, yüzde doksan beş oranında kapanan iki damar balonla açılıp stent takıldı ve iki gün sonra da hiç bir şey olmamış gibi hastane den çıktık. Ertesi günde Columbus’a hiç açılmamış bavullarla beraber geri döndük. İstanbul seyahatini sonbahar’a kadar ertelemek zorunda kalmıştım. Artık gün koymak, detaylı planlama yapmak istemiyordum, ama Kars’a kısmet olursa muhakkak bir gün gene gidecektik. Tek tesellim ben gidememiştim ama, Zihni’nin eşi Sevinç kardeşimiz Columbus’a kızını ziyarete gelmişti. Onu burada Sitare ile birlikte ağırlayacak İstanbul ve Kars planları yerine Columbus’da yeni gezi planları yapacaktık.
BU DÜNYA’DA SEZAİ YAZICI GİBİ GÜZEL İNSANLARDA VAR
Kars seyahatini erteleyince haber tabi Türkiye’de de çabuk yayıldı. Hastane’ye ilk telefon edenlerde Sezai Bey, Selçuk ve Zihni oldular. Sezai Bey’e şimdilik Kars’a gelemeyeceğim için bir mermer ustası ile konuşmasını ve mezarın yeniden yapılanması için fiyat almasını rica ettim. Bir ay kadar sonrada bana bir ustayla pazarlık yapıp anlaştığını bildiren bir mail attı. Kendisine teşekkür ederek fiyatın çok makul olduğunu ve ustaya işe başlamasını ve bana bankadan I ban numarasını yollamalarını rica ettim.
Aradan bir ay daha geçti . Haziran ayında Ramazanın üçüncü günüydü. Dışarıda bir haftadır aralıksız yağan yağmurdan evde mahsur kalmış bilgisayar başında geziniyordum ki Sezai Yazıcıdan gelen maili gördüm. Mailin ekinde yedi sekiz tane de fotoğraf vardı
DEDENIZIN MEZARI YAPILDI
Cem Bey Merhaba,
Umarım her şey yolunda, keyfiniz yerindedir.
Nihayet dedenizin mezarı tamamlandı. Umarım beğenirsiniz. Fotoğrafları ekte iki parti halinde gönderiyorum.
Mezarın baş taşını biz taş olarak biliyorduk, meğer o da mermermiş. Silinip parlatıldığında anlaşıldı.
Mezar, atılan betonla yükseldi ve çok güzel oldu. Ayak kısmına bir suluk koymalarını söyledim. Birkaç gün içerisinde onu da halledecekler.
IBAN numarasını istedim bankasından alıp bana bildirecek, bende size iletirim.
Selam ve sevgilerimi gönderiyorum.
Sezai YAZICI
Bu dünya’da Sezai Yazıcı gibi güzel insanlar da vardı. Hiç tanımadığı ve görmediği bir insan için altmış yıl öncesi ölmüş dedesinin mezarını arayıp bulan, bunla da yetinmeyip mezarın yenileme parasını peşinen almadan mezarı yeniden yaptıran. Böyle insanlar herhalde çok nadirdi ve dedemin mezarı artık yapılmış olsa bile sırf Sezai Bey dostuma bizzat teşekkür etmek ve onun yaşadığı güzel Kars şehrini görüp gezmek için en uygun tarihte oralara gidecektim. Bildiğim kadarı ile de benim Kars ekibi de ertelenen planımızı yapmak için istekliydiler.
Cem Özmeral
6 Haziran 2015
Dublin , Ohio
BİR HİKAYENİN MUTLU SONU
Bu yazı uzun süren bir arayışın sonuçlanmasıdır. Torun yedi yaşındayken dedesini kaybetmiştir. Aradan altmışın üzerinde yıl geçer. Birgün Amerika’nın Ohio eyaleti’nin Columbus kentinde yaşayan torun Türkiyenin serhat kenti Kars’da yaşayan dedesinin mezarını bulup ziyaret etmeye karar verir. Kıtalar arası yapılan uzun araştırmalardan sonra mezar bulunur, restore ettirilir ve torun dedesini ziyaret için uçak biletini alır.Torun dediğimiz kişi artık kendisi dede olmuştur ve Türkiye’ye doğru tam yola çıkmadan bir kalp krizi geçirir ve yolculuk mecburen iptal edilir.
Aradan iki yıl daha geçer. Bu sefer planlar tamdır.Torun İstanbul’ gelir, annesinin, anneannesinin ve dayısının kabirlerinden aldığı bir avuç toprağı bir torbaya koyar ve bu projenin yürütülmesinde büyük emeği olan arkadaşı Selçuk Erarslan ile birlikte Kars’a uçarlar. Kars’da kendilerini Suphi dede’nin mezarını aylar süren araştırmalardan sonra bulan Sezai Yazıcı Bey karşılar. Sezai Bey misafirleri alır doğru Asri mezarlığa götürür.
Gökyüzü billur mavisi bir çarşafı, üzerindeki seyrek bulutlar beyaz bir yorganın içinden kopmuş pamuk taneciklerini andırmaktadır. Dağlardan doğru gelen kuru rüzgar denizin nemli rüzgarına alışık yabancıların yüzüne vurmakta, bir yandan güneşin ışığını diğer taraftan da buzun soğuğunu hissetilmektedir. On beş dakika süren bir aramadan sonra dedenin kabri bulunur.
Suphi dedenin kabri tek başına , etrafında hiç başka mezar olmayan bir bölümde, yeşermeye başlayan çimler arasında , bembeyaz yeni konulan mermerleri ile , sanki oraya yeni defnedilmiş birisinin mezarını andırmaktadır. Bu yazının yazarı sonunda 63 yıl önce kaybettiği dedesini ziyaret etmenin mutluluğu içindedir. Önce mezarın üstündeki çalı çırpıyı temizler, otları söker, sonra cebinden çıkardığı torbacıktaki toprağı boydan boya temizlediği yerlere serpiştirir. Suphi dedenin toprağı , Küçükyalı’dan gelen eşinin, kızının ve oğlunun toprağı ile biranda sarmaş dolaş olur. Sonra torun bir fatiha okur, bir kaç dakika dedesi ile olan beraberliğinin tadını çıkarır ve ona veda ederek ağır adımlarla oradan ayrılır.
Cem Özmeral
6 Mayıs 2017
Dublin, Ohio
Image:
OKUYUCU VE DOST YORUMLARI
Vallahi Bravo! Senin elinden hic bir sey kurtulamaz, yeterki niyet edesin, ve boyle vefakar dostlarin bulunsun sana yardim eden. Gozun aydin, Tebrikler. Ben bile duygulandim.
Iyi geceler.
Erdal (Columbus, Ohio)
Abi her zaman derim sen bir şeyi bulmak istedin mi ne oluyorsa oluyor istediğin şeyi sonunda buluyorsun.İşte dedenin mezarı son örnek.
Selcuk Erarslan (Istanbul)
Sevgili Cem, heycanini çok iyi anliyorum. Nisan sonu / Mayis basi biz de Istanbul'da olabiliriz. Belki bulusuruz ve bu öyküleri senden "canli yayin" olarak dinlerim.
Sevgiler
Ara Kebapcioglu (Paris)
Congratulations on your perseverence Ustad !
Darisi artik sembolik biseyle de huzur bulacaklara...
Masis (Nova Scotia, Canada)
Sevgili Cem,
Deden İbrahim Suphi Aykut'un ruhu şadolsun. Yaptığın bu başarılı soy tarihi dedektifliği için seni kutlarım. Aziz milletimizde biraz böyle kayıt kuyut alışkanlığı olsa idi sen bu kadar uğraşmaya mecbur kalmazdın herhalde. Benim soyağacı çıkarma çalışmalarım da var ama coğrafyalar çok çeşitli, beni zorluyor, şöyleki; Bir taraf Isparta'dan başlıyor, Makedonya-Struga,Selanik,Girit-Kandia, İzmir Kuşadası, Çeşme, İstanbul, diğer taraf Trabzon, İstanbul diye bağlanıyor. İşim çok zor yani.Tam bir İmparatorluk tarihine paralel giden sülale tarihi...
Sevgi,selamlarımla,
Cemal (Istanbul)
Sevgili Cem:
Benim de gözlerim yaşardı bak şimdi. Bu muhteşem hikayeyi paylaştığın için sağol. Teşekkürler..
Kardeşin Ercan (Naperville Illinois)
Çok iyi olmuş,tebrikler..
Dogan (Istanbul)
Eh, bize de Mayis 2015 i beklemek kaliyor.
Sevgiler
Maryo (Bruksel)
Wow! Tebrikler. Abi, bunu ancak sen basarabilirdin ve basardin, hem de bu kadar uzaktan! Ben bu sene Ocak ayinda gitmeyi dusunuyorum, onun icin maalesef Mayis ayinda sana katilamayacagim. Ömer abi geliyor mu?
Mustafa Ozmeral (Buffolo Grove, Illinois)
Sevgili Cem abi,
Kismet olursa ve sizde uygun gorurseniz bende sizinle Karsa gelip, o duygulari sizinle yasamak istiyorum.
Kardesiniz Zihni (Istanbul)
Cok sevindik :)
Sevgiler
SES'ler (Florida)
Sevgili Cem Abi,
Rahmetli dedenizin mezarı türkiye'nin bir ucunda siz ise dünyanın öbür ucunda,
Dedenizin mezarını bulacağınıza ben emindim.Sezai Bey bulamasaydı, Kars ziyaretinizde azim ve gayretlerinizle dedenizin mezarını kesin bulurdunuz.Suphi Dedenin mekanı nur olsun..
Murat (Bursa)
Sevgi ve Selamlar
Sevgili Cem,
Azim ve buyük uğraşdan sonra sonuca ulaşmış olman mutluluk verici...
Genç yaşlarda anavatanından ayrılıp binlerce kilometre uzaklıktaki dünyanın bir başka köşesine gittin. Pek çok şeye sahip oldun. İyi bir kariyer yaptın. Mutlu bir yaşam kurdun. Ama Doğduğun topraklardan, çevrenden, dostlarından hiç kopmadın. Kutluyorum!
Ülkene gelip gitmeyi bayram havasında gerçekleşen mutat ziyaretlere dönüştürdün. Özlediğin toprakların havasını daha çok solumak, çiçeklerini daha çok koklamak, sularını kana kana içmek, lokantalarında keyifle yemek yemek için akla hayale gelmeyen rotalar keşfettin. Döndüğünde makale ve kitaplarına yansıyan izlenimlerini yaratıcı ögelerle süsleyip okuyanı meraklandıracak edebi metinlere dönüştürdün.
Günün birinde aidiyet duygunuzu ateşleyen Suphi Aykut Beyefendi’nin mezarı vesilesiyle yolunuz Kars’a düştü. Ne iyi oldu!
Sizi, gıyaben de olsa ailenizi tanımaktan mutluyum. Bana atfen kurduğunuz tümcelere, güzel sözlere çok teşekkür ediyorum.